Friss topikok

Archívum

Alkotmány III.

2013.06.11. 23:36 | korrektor.blog.hirszerzo.hu | Szólj hozzá!

Tiszteletben tartjuk történeti alkotmányunk vívmányait

Keményen meggugliztatott az alkotmányozó, fogalmam sem volt, mi az a történelmi alkotmány. Roppant érdekes hivatkozási alap ez, mivel ilyen nincsen, pontosabban több is van belőle, idézem a meghatározást: "az állam és a társadalom működésének koronként változó szabályai" (http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_t%C3%B6rt%C3%A9nelmi_alkotm%C3%A1ny, ajánlom mindenkinek). Nem magyarázom, miért:

Kinyilvánítom: 10; nem nyilvánítom ki: 8.

és a Szent Koronát, amely megtestesíti Magyarország alkotmányos állami folytonosságát és a nemzet egységét.

Magyarországnak soha nem volt fél évszázadnál hosszabb alkotmányos folytonossága, és kevés idea testesíti meg kevésbé a nemzet egységét, mint az a Szent Korona, ami kevesek uralmát jelképezi. Ezt a koronát használták azok az uralkodók is, akiket idegen megszállóknak tekint a mai szemlélet. Ennek a koronának a nevében alkotnak olyan elméleteket, miszerint a magyarság 26 ezer esztendős. 

Engedtessék meg nekem egy személyes lelkesedés szembehelyezése a fenti mondattal. Mondhatni vallásos csodálattal tekintek a magyar nyelvre, mely minden egyéb kulturális örökségünknél tartósabban és teljesen megmagyarázhatatlanul virágzik ősrégen ezen a területen. Semmi rokonsága a környező népekével, sokkal érthetőbb lett volna, ha szép lassan hasonul a szomszéd nyelvekhez, de nem így történt. Őrzi több ezer éves szerkezetét, fantasztikus lehetőségeket ad használójának, akár költő az illető, akár csak egy pesti viccet mond el. Ha itt a nemzeti csicsák helyett a nemzet egységét és folytonosságát ezzel a nyelvvel testesíttették volna meg, hangosan értettem volna egyet. Így viszont:

Kinyilvánítom: 10; nem nyilvánítom ki: 9.

Nem ismerjük el történeti alkotmányunk idegen megszállások miatt bekövetkezett felfüggesztését.

Ez a fenti okokból értelmezhetetlen.

Kinyilvánítom: 10; nem nyilvánítom ki: 10.

Tagadjuk a magyar nemzet és polgárai ellen a nemzetiszocialista és kommunista diktatúrák uralma alatt elkövetett embertelen bűnök elévülését.

Stimmel.

Kinyilvánítom: 11; nem nyilvánítom ki: 10.

Nem ismerjük el az 1949. évi kommunista alkotmányt, mert egy zsarnoki uralom alapja volt, ezért kinyilvánítjuk érvénytelenségét.

 Ez is.

Kinyilvánítom: 12; nem nyilvánítom ki: 10. 

Egyetértünk az elsõ szabad Országgyûlés képviselõivel,

Őőő... 1947-ben szabályos választást nyert a Kisgazdapárt, és összeült egy országgyűlés. Működésében később akadályozta ugyan a szovjet megszállás, de példaértékű módon törvénykezett, és az akkori kormányzás is sok tekintetben múlta felül a jelenlegit.

Kinyilvánítom: 12; nem nyilvánítom ki: 11.

akik elsõ határozatukban kimondták, hogy mai szabadságunk az 1956-os forradalmunkból sarjadt ki.

Többek közt, de igaz.

Kinyilvánítom: 13; nem nyilvánítom ki: 11.

Hazánk 1944. március tizenkilencedikén elveszített állami önrendelkezésének visszaálltát 1990. május másodikától, az elsõ szabadon választott népképviselet megalakulásától számítjuk. Ezt a napot tekintjük hazánk új demokráciája és alkotmányos rendje kezdetének.

Bár mostohán bánnak a 47-es valamint a korábbi debreceni országgyűléssel, azért ezt mondhatják a nevemben.

Kinyilvánítom: 14; nem nyilvánítom ki: 11.

Valljuk, hogy a huszadik század erkölcsi megrendüléshez vezetõ évtizedei után múlhatatlanul szükségünk van a lelki és szellemi megújulásra.

Ismét egy szép magyar mondat. Erkölcsi megrendülés? Múlhatalanul? (Az mit is jelent tulajdonképpen?) Kinek van erre szüksége? A 30 alattiak, akiknek ez az alkotmány leginkább befolyásolni fogja az életét, nemigen élték meg a "megrendülést", nem kéne nekik erkölcsöket diktálni. A lelki megújulást nem az államnak kell nyújtani, hanem azoknak a közösségeknek, amelyeket az ember erre kiválaszt - család, pszichológus, egyházközség, ízlés szerint. A szellemi megújulást meg nem értem. Rövidebb B-lista? Vagy éppen hosszabb? Más szempontú cenzúrázás? Mit akar az állam a polgárok szellemétől?!

Kinyilvánítom: 14; nem nyilvánítom ki: 12.

Bízunk a közösen alakított jövõben

Pillanatnyilag kevéssé, éppen a hatalom farizeus természete miatt.

Kinyilvánítom: 14; nem nyilvánítom ki: 13.

a fiatal nemzedékek elhivatottságában.

Én igen, de az alkotmányozó hatalom szemmel láthatóan nem.

Kinyilvánítom: 15; nem nyilvánítom ki: 13.

Hisszük, hogy gyermekeink és unokáink tehetségükkel, kitartásukkal és lelkierejükkel ismét naggyá teszik Magyarországot.

Van honnan. És sajnos tényleg legalább két generáció kell. Viszont Magyarországnak nem nagynak kell lennie, hanem élhetőnek. Attól, ha visszacsatolják mondjuk Poprádot, senkinek sem lesz könnyebb. Attól, ha barátkozunk a poprádiakkal, igen.

Kinyilvánítom: 15; nem nyilvánítom ki: 14.

Alaptörvényünk jogrendünk alapja:

Elvileg valóban ez kéne jogrendünk alapja legyen, de itt még nem előlegezhetem meg, hogy alkalmas-e rá (tudom, nem vagyok jogász, nem is számít az értékítéletem, de itt még egy jogász se tudná ezt eldönteni).

Kinyilvánítom: 15; nem nyilvánítom ki: 15.

szerződés a múlt, a jelen és a jövő magyarjai között.

Már megint egy rejtvény. A holtak és a meg nem születettek szerződéses jogairól még csak nem is hallottam, az előbbiek még csak-csak kibírják, de az utóbbiak nem fognak örülni neki, ha a nevükben szerződgetünk.

Kinyilvánítom: 15; nem nyilvánítom ki: 16.

Élő keret, amely kifejezi a nemzet akaratát, azt a formát, amelyben élni szeretnénk.

A nemzetet nem kérdezték meg. A nemzet nem adott felhatalmazást. A nemzetnek mást mondtak.

Kinyilvánítom: 15; nem nyilvánítom ki: 17.

Mi, Magyarország polgárai készen állunk arra, hogy országunk rendjét a nemzet együttműködésére alapítsuk.

Sajnos nagyon távol vagyunk tőle.

Kinyilvánítom: 15; nem nyilvánítom ki: 18.

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotmanyolvaso.blog.hu/api/trackback/id/tr365356586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása